Boktor bestrijden

Duurzame bestrijding met garantie

De boktor is een veelvoorkomende houtaantaster. De larven van deze kever kunnen jarenlang in het hout van je huis, monument of bedrijfspand leven. Ondertussen vreten ze kilo’s hout weg en richten ze onherstelbare schade aan. Vandaar dat het cruciaal is om je pand regelmatig op boktor te controleren en meteen in actie te komen zodra je boktor aantreft.

Boktor zelf bestrijden?

We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om boktor zelf te bestrijden. Het korte antwoord is: Ja, dat kan. Maar als je het doet, moet je het goed doen. Als je namelijk een deel van de boktorlarven laat zitten, krijg je de rekening later gepresenteerd. Bovendien is zelf bestrijden niet ongevaarlijk. Ons advies is daarom: doet het niet. Laat boktor bestrijden over aan de expert. Dan doe je het in één keer goed en heb je er verder geen omkijken naar.

Ithamar Pest Control geeft je de garantie dat je verlost wordt van boktor in je huis, monument of bedrijfspand. Wij hebben ruim 20 jaar ervaring en werken met gecertificeerde experts. Succes gegarandeerd!

Boktor herkennen

Er zijn veel soorten boktorren. Maar de boktor die het meest voorkomt (en gevreesd is), is de huisboktor (Hylotrupes Bajulus). Deze kever heeft een bruinzwart lijf en is ongeveer 1 tot 2,5 cm groot. Als je dus een kever aantreft in huis is het goed om te checken of het om een boktor gaat. Zo ja, dan is de kans groot dat er ook larven van deze boktor aanwezig zijn.

De boktor legt eitjes in het hout, waarna de larven zich een weg door het hout vreten. De larve van de boktor kan 12 tot 14 jaar in het hout actief blijven. Je kunt ze soms horen knagen. Zodra de larve is veranderd in een kever, vreet de kever zich een weg naar buiten. Daarbij ontstaat een ovaal gat met zaagsel.

Grote schade door ziek hout

Onderschat de vernietigende kracht van de boktor niet. Dit vervelende insect kan de draagkracht van hout aanzienlijk verminderen en daarmee een houtconstructie onherstelbaar aantasten. Juist omdat de larven extreem lang leven en een zeer grote eetlust hebben, kunnen ze dikke balken bijna helemaal verpulveren!

aangetast-hout-boktor

Boktor of houtworm?

Er is veel verwarring over wat het verschil is tussen een houtworm en boktor. Dat komt omdat houtworm de verzamelnaam is van de larven van aantal houtwormkevers. De larve van de boktor is echter geen houtworm, want het is niet de larve van een houtwormkever. Bovendien tast de boktorlarve het hout tot in de kern aan, terwijl de larven van houtwormkever vaak meer aan het oppervlak van het hout blijven.

Een ander onderscheidend kenmerk van de boktor is de grootte en de leeftijd: de boktorlarve is een stuk groter (tot 30 mm lang) en leeft een stuk langer dan de larve van houtwormkevers. De larve van een boktor kan zo’n 12 tot 14 jaar leven voordat hij in een kever verandert! Je kunt dus nagaan dat er al heel wat aan de hand is als je het (ovale) uitvlieggat van de boktor ziet: er heeft dan al jaren een larve (en waarschijnlijk meerdere larven) van je hout zitten vreten.

 

Larve Kever
Boktor Tot 30 mm lang, geelachtig wit, cilindrisch van vorm, flinke kaken en zeer kleine pootjes 10-25 mm lang, bruinzwart, grijze vlek op dekschilden, lange antennes die naar achteren gebogen zijn

Boktor voorkomen

De larve van de boktor houdt van een vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat je huis voldoende verwarmd en geventileerd wordt. Check ook de tweedehands spullen die je in huis haalt. Je wilt niet dat je ongenode gasten binnenbrengt die jouw huis zien als een feestmaal. Verder is het verstandig je huis of monument regelmatig te checken op boktor. Vergeet vooral de moeilijker toegankelijke plekken niet. Als je het zeker wilt weten, vraag dan een specialist. 

Boktor bestrijding

Boktor bestrijden doe je niet zomaar. Het is een klus waarbij heel wat deskundigheid komt kijken. Als je huis eenmaal getroffen is door de larve van de boktor, dan moet je ingrijpen voordat het te laat is. Je moet weten hoe je dat moet doen en hoe je het grondig moet doen. Bedenk dat de larven van de boktor meer dan 12 jaar in het hout zitten voordat ze in een kever veranderen.

Boktor bestrijden in Twente? Schakel Ithamar in

Denk je last te hebben van houtaantasters? Of wil je preventief te werk gaan? Neem contact op en we stellen samen met je vast wat de juiste aanpak is.

Ithamar Pest Control heeft ruim 20 jaar ervaring in preventie en bestrijding van houtaantastende insecten, schimmels en organismen, zoals houtworm, boktor, spinthoutkever, huiszwam en mieren. Al onze medewerkers zijn gecertificeerde experts en volgen permanente educatie, zodat wij de nieuwste technieken beheersen. Wij inspecteren uw object en maken een plan van aanpak waarbij de mogelijkheden worden besproken met alleen maar 100% resultaat. Ithamar is gevestigd in Enschede en werkzaam in heel Twente en omstreken.

R

No nonsens

R

Advisering & uitvoering

R

Certificaat & Garantie

R

20+ jaar ervaring

Inspectie aanvragen

Word teruggebeld

Vul het formulier in en we nemen z.s.m. contact op.

Start een chat

En kom direct in contact.

Over Ithamar

Al meer dan 20 jaar specialist in duurzame preventie en bestrijding van plaagdieren. Door slimme aanpak, bewaking en training helpen we bij het bereiken van een volledig plaagdiervrije werk- en leefomgeving.

Snel schakelen