Houtworm bestrijden

Duurzame bestrijding met garantie

De houtworm is een veelvoorkomende houtaantaster. Als je houtworm in het hout van je huis, monument of bedrijf hebt, moet je snel in actie komen. De larven van houtwormkevers hebben namelijk een enorme eetlust: voordat je het in de gaten hebt, hebben ze een groot deel van de houtconstructie aangevreten. Zie je dus sporen van houtwormen? Maak er dan meteen werk van. Vanbinnen kan het al erger zijn dan dat het vanbuiten lijkt.

Houtworm zelf bestrijden?

We krijgen vaak de vraag of het mogelijk is om houtworm zelf te bestrijden. Het korte antwoord is: Ja, dat kan. Maar wij zeggen: begin er niet aan. Het is namelijk geen makkelijke en ongevaarlijke klus. Als doe-het-zelver moet je aan de slag met middeltjes als azijn, petroleum, benzine of ammoniak. Hiermee kun je, als je niet oppast, jezelf en de omgeving veel schade aanrichten. En dan is het maar de vraag of je het grondig doet.

Ithamar Pest Control geeft je de garantie dat je verlost wordt van de overlast door houtworm. Wij gebruiken bestrijdingsmiddelen van de expert en staan voor duurzame pest control.

Houtworm herkennen

Houtworm is een naam die wordt gebruikt voor de larven van verschillende keversoorten, zoals de grote en gewone houtwormkever (beide klopkevers) en zachte houtwormkever (ook wel de fijnharige knaagkever). De kever legt eitjes in of op het hout, waarna de larve zich een weg door het hout vreet. Afhankelijk van de soort kan een larve jarenlang actief blijven.

Zodra de larve veranderd is in een kever, vreet de kever zich weer een weg naar buiten. Daarbij ontstaat het bekende houtwormgaatje met zaagsel. De grootte van het gaatje is afhankelijk van de keversoort. Een paar kenmerken van de grote en gewone houtwormkever:

Larve Kever
Grote houtwormkever Geelachtig wit, gekromd, ongeveer 11 mm lang, fijne haartjes, 3 paar pootjes Harig, donkerbruin, met geelachtige spikkels. 6-8 mm lang
Gewone houtwormkever Geelachtig, licht gekromd, tot 6 mm lang, 3 paar pootjes Donkerbruin, gewelfd halsschild, kleine putjes in dekschilden, 2,5-5 mm lang

Houtworm of boktor?

Zoals gezegd is houtworm een verzamelnaam voor de larven van verschillende keversoorten. Vaak wordt de larve van de boktor ook een houtworm genoemd. Maar dat is niet correct, want het gaat om de larve van een andere keversoort. De larve van een houtwormkever is dan ook heel anders dan de larve van een boktor. Het grootste verschil is de grootte en de leeftijd: de larve van houtwormkevers is een stuk kleiner en leeft een stuk korter dan de larve van de boktor.

aangetast-hout-boktor

Houtworm voorkomen

Je kunt hout preventief behandelen tegen houtworm met een dekkende laag als verf, beits of lak. Natuurlijk moet je eerst controleren of er niet al eitjes of larven in het hout zitten.

De larve van houtwormkevers houden van een vochtige omgeving. Zorg er dus voor dat je huis voldoende verwarmd en geventileerd wordt. Check ook de tweedehands spullen die je in huis haalt. Je wilt niet dat je ongenode gasten binnenbrengt die jouw huis zien als een feestmaal. Verder is het verstandig je huis regelmatig te checken op houtworm. Vergeet vooral de moeilijker toegankelijke plekken niet. Als je het zeker wilt weten, vraag dan een specialist, zoals Ithamar.

Houtworm bestrijding

Houtworm bestrijden doe je niet zomaar. Het is een klus waarbij heel wat deskundigheid komt kijken. Om te beginnen moet je vaststellen om welke houtwormsoort het gaat. Vervolgens moet je precies weten wat je doet én welke bestrijdingsmiddelen je gebruikt. Als je huis eenmaal getroffen is door de houtworm, moet je ingrijpen voordat het te laat is. Houtworm bestrijden laat je aan de expert over.

Houtworm bestrijden in Twente? Schakel Ithamar in

Denk je last te hebben van houtaantasters? Of wil je preventief te werk gaan? Neem contact op en we stellen samen met je vast wat de juiste aanpak is.

Ithamar Pest Control heeft ruim 20 jaar ervaring in preventie en bestrijding van houtaantastende insecten, schimmels en organismen, zoals houtworm, boktor, spinthoutkever, huiszwam en mieren. Al onze medewerkers zijn gecertificeerde experts en volgen permanente educatie, zodat wij de nieuwste technieken beheersen. Wij inspecteren uw object en maken een plan van aanpak waarbij de mogelijkheden worden besproken met alleen maar 100% resultaat. Ithamar is gevestigd in Enschede en werkzaam in heel Twente en omstreken.

R

No nonsens

R

Advisering & uitvoering

R

Certificaat & Garantie

R

20+ jaar ervaring

Inspectie aanvragen

Word teruggebeld

Vul het formulier in en we nemen z.s.m. contact op.

Start een chat

En kom direct in contact.

Over Ithamar

Al meer dan 20 jaar specialist in duurzame preventie en bestrijding van plaagdieren. Door slimme aanpak, bewaking en training helpen we bij het bereiken van een volledig plaagdiervrije werk- en leefomgeving.

Snel schakelen